25 veje til en god tilknytning mellem Far og baby – også selvom Mor ammer…

”Er du ikke snart færdig med at amme, så Far kan komme til?” er en rigtig kedelig gammeldags floskel, som ammende mødre kan møde fra forskellige personer i omgangskredsen – både venner og veninder, ældre generationer i familien og – desværre også – fra fagpersonale som pædagoger og sundhedsplejersker.

Amning kan nemt få skylden for alle mulige mærkelige ting – oftest fra nogen, der egentlig ikke ved så frygtelig meget om emnet.

Amning er ikke en forhindring for far – det er en naturlig forlængelse af graviditet og fødsel. Og der er mange andre måder, du som far eller partner, kan opnå en god tilknytning med baby, uden at baby skal ”på flasken”.

 1. Deltag i fødslen

Det er vist mere reglen end undtagelsen, at fædre i Danmark deltager i fødslen. Forskning viser, at far også oplever et skifte i hormonerne under graviditeten, og især under fødslen boostes oxytocin-niveauet, som øger tilknytningen.

 1. Hud mod hud når mor ikke kan

Hud-mod-hud lige efter fødslen mindsker tiden baby græder, øger oxytocin-niveauet og hjælper til etablering af et godt ammeforløb. Ved nogle fødsler er mor, af forskellige årsager, ikke i stand til at yde hud-mod-hud lige efter fødslen, men forskning viser, at det også er yderst gavnligt, hvis det er far, der får baby helt tæt lige efter fødslen (1). Far kan altså fra de første minutter skabe et grundlag for sin partners og barns ammeforløb.

 1. Vær med i nattetjansen

I de første mange måneder handler nattetjansen ikke bare om amning – men også om bleskift, pusle og få puttet baby tilbage i sengen. Giv mor mulighed for at få lidt ekstra søvn, ved at være med i nattetjansen – du kan ikke amme, men du kan alt det andet.

LÆS: Den ultimative guide til babysøvn

 1. Overtag badetid

Hvis baby nyder badetiden og kan bades af én forælder, så vær den der tager sig af at gøre baby klar til badet, selve badet og bagefter tørrer og pusler baby.

 1. Syng sange

Baby har hørt mors stemme indefra i 9 måneder – men faktisk genkender baby flere stemmer fra den nære familie, såsom søskende – og far. Baby bliver tryg ved lyden af bløde, velkendte stemmer, og det øger den sproglige udvikling.

 1. Bær baby

Find en ringslynge, vikle eller bæresele som far har det godt med at have på. Den kan både bruges til at gå rundt med derhjemme og på en lille tur. Hvis far også tager trøjen af får far og baby også noget hud-mod-hud tid (eller hud-mod-hår?)

 1. Tid på puslebordet

I de første mange måneder kan tiden på puslebordet være en hyggelig stund. Selvom det hele kan blive lidt latrinært, så er det jo bare en ting der skal overstås, så tiden kan bruges på det vigtigste. Pusletiden er nemlig også tid til snak om stort og småt med baby. Du vil hurtigt opdage, at du faktisk kan føre en samtale med baby fra dag 1.

 1. Hjælp mod luft i maven

Mange mænd bærer instinktivt baby på underarmen, med babys mave mod armen. Det er en god stilling til at afhjælpe luft i maven.

 1. How I met your mother

Hvis du er helt blank over, hvad du dog skal tale med baby om, så fortæl historien om, hvordan du mødte babys mor. Det bliver nok ikke sidste gang, du fortæller den. Og det er garanti for at føle sig lidt gammelfar i det.

 1. Lær babymassage

Der findes både bøger, dvd’er og youtubeklip med nænsom massage af baby. Mange babyer nyder det og det giver anledning til smil og den skønne babypludren.

 1. Hjemmesafari

Når du bærer rundt på baby, enten i bæresele, slynge eller på armen, så gå på opdagelse rundt i hjemmet. Bevæg jer langsomt rundt, fra rum til rum, fra genstand til genstand, og fortæl om former, farver og mønstre. Stop op og dvæl ved det, baby finder spændende.

 1. Musikalsk opdragelse

Lav en playliste til baby, og hør den, når det er far-baby tid. Det er måske ikke tid til varme op til Copenhell for fuld skrål, men uanset hvad du før har hørt om dine sangevner, så vil baby elske at høre dig synge. Baby dømmer heller ikke, så hvis du har en svaghed for Shu-bi-dua eller Mariah Carey, så er det nu du kan udleve den.

LÆS: 9 tegn på at du er en hipster-baby

 1. …Og du kan starte på det før fødslen

Spil musikken for baby før fødslen – sæt et par hørebøffer på mors mave, og se om baby reagerer – nogle reagerer med spark eller ved at ligge stille, måske alt efter hvilken slags musik du spiller. Måske baby virkelig ér Copenhell-typen?

 1. Kig i fotoalbums

Babyer elsker at kigge på ansigter – faktisk viser undersøgelser, at hvis baby har valget mellem figurer og ansigter, så vælger den ansigter. Find de gamle fotoalbums frem, måske også dem hjemme hos bedsteforældrene, og fortæl historier.

 1. Dans med baby

Når du er blevet overbevist om, at den lille nye baby ikke griner af din sangstemme, så gå over til at danse. Det lille barn elsker bløde, svajende bevægelser, som det husker fra mors mave. Jo større baby bliver, jo mere gang i den.

 1. Tag med til lægen

Du er måske vendt tilbage til arbejdet, men har du mulighed for det, vil baby og sikkert også mor, være glad for en ekstra hånd ved de første lægebesøg og sundhedsplejerskebesøg. At være forældre og at have en god tilknytning til sit barn er også at være en aktiv del af aktiviteterne omkring barnets sundhed.

 1. Syng vrøvlerier

Find på sange med babys navn. Eller lav en skifte-ble-sang, far-skal-ud-af-døren-sang, godmorgen-sang. Baby elsker øvl, snøvl og vrøvl, så længe det kommer fra personer, baby er tryg ved.

 1. Del avisen med baby

Hvis du bliver træt af babybøgerne, så tag baby på armen mens du læser højt af avisen, Euroman eller en hvilken som helst bog.

 1. Fagtesange

Når du har baby på puslebordet, er det en oplagt stund til fagtesange – du kan finde børnesange med og uden fagter på youtube – eller sætte fagter til dine hjemmedigtede vrøvlesange.

 1. Vær med til amning

Gør baby klar til at blive ammet, og hjælp mor med at sidde behageligt. Hent stofklude, saftevand til mor og sæt dig ved siden af. Måske du kan holde baby i hånden – om 3-4 måneder har baby travlt med at være opmærksom på omverdenen, så nyd de rolige ammestunder sammen med mor og baby.

 1. Hvad der kommer ind…

Amning sætter gang i fordøjelsen hos baby, og det er oftest passende med et bleskift efter spisetid. Så når mor og baby har ammet færdig, så snup baby med ind på puslebordet. Dog med forbehold; Mange små går kolde i mælkebaren, og tager en lur efter maden. Det forstår man jo egentlig godt.

 1. Hemmelige håndtegn

Lær babytegn og brug det. Den primære omsorgsperson har en intuitiv evne til at forstå baby, som du som partner er nødt til at øve dig lidt mere i at opnå. Men det kan lade sig gøre, og babytegn er én måde.

 1. De allerførste blik

De første gange man stirrer sin baby i øjnene, kan de virke utroligt vågne, levende og fulde af ord og visdom. Og det er de faktisk også. Læg mærke til at den nyfødte først kigger på dig, skifter fokus til noget andet, og så kigger tilbage på dig. Dette kaldes synkroni og babys første samtale med dig (2).

 1. Jeres eget ritual

Opfind dit eget ritual med baby, til fx når du skal ud af døren. Hold det ved lige i de kommende år, og glæd dig til at høre en ung dreng eller pige genfortælle det om 15 års tid.

 1. Vær din partners private ammemafia

En far, der forstår vigtigheden af amning, føler ikke at amningen er noget der stjæler tid fra ham og baby. Du kan sagtens blive lidt af en ammeekspert uden at skulle tage en sundhedsfaglig uddannelse. Tag del i din partners ammeforløb med støtte, opmuntring, forståelse og respekt. Nogle vil måske kalde dig løvefar eller en stenaldermand der passer på sin hule – men du er bare en kickass moderne far.

Vi har brugt ordet Far – det kan naturligvis også være partner, medmor eller bedsteforældre

 

Amning, Baby
Forrige artikel
Næste artikel

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply