Attachment parenting 101

Attachment parenting, forkortet AP eller på dansk ifavn, er en familiefilosofi med rødder i tilknytningsteorien, der blev gjort populær af Dr. Sears bog ”The Baby Book” fra 1992. Heri formulerede han 7 principper – der siden er blev til 8.

De 8 principper

 1. At forberede sig på graviditet, fødsel og forældrerollen
 2. At give mad med kærlighed og respekt
 3. At lytte til barnets signaler og give det sensitiv respons
 4. At give barnet kropskontakt
 5. At sikre tryg søvn
 6. At undgå unødige adskillelser
 7. At opdrage blidt
 8. At finde balancen i familielivet

fra ifavndanmark.dk


Hør Martha Sears fortælle om de oprindelige 7 principper

Baggrund

Baby er fra naturens side indstillet til at knytte bånd til deres omsorgsperson – simpelthen for at sikre sin overlevelse. Der er blandt udviklingspsykologer bred enighed om, at tilknytningen er vigtig og at tilknytningen kan være stærk, svag og alt midt i mellem. Målet er at barnet opnår en ”sikker tilknytning” til omsorgspersonen” – ikke nødvendigvis at følge de 8 trin. Så kan en forælder, der lader baby sove i sin egen seng, køre i barnevogn, får flaske og bliver passet i institution stadig være ifavnsk?

Hvis de reagerer og responderer på deres børns behov når børnene har brug for dem og de er villige til at lade sig påvirke af børnenes behov – så er de ifavnske.

Ligesom det er muligt at praktisere alle 8 principper – uden at skabe en sikker tilknytning hos sit barn.

Men de 8 principper danner basis for muligheden for at opnå en sikker tilknytning – og de er gode værktøjer til nye forældre.

Formålet er at skabe stærke, sunde følelsesmæssige bånd mellem børn og deres omsorgsgiver, gennem hele livet. Der findes varianter såsom ”blidt forældreskab”, simpelt forældreskab, minimalistisk forældreskab, men de fleste nyere retninger er dog enige om de 8 principper.

Engang i mellem popper der artikler op på nyhedsmedier om ”den nye forældretrend” – men biblen for Attachment parenting udkom helt tilbage i 1992 – ”The Baby Book” er skrevet af børnelægen William Sears, og rødderne til denne kan findes hos tilknytningsteoriens ”forældre” og pionere, 1950’ernes John Bowlby og Mary Ainsworth.

Ifavn i virkeligheden

Forældre, der praktiserer AP/Ifavn, er i fare for at blive stemplet som en slags særligt overmenneskelige individer – oftest af medierne, som det skete med programmet “Ultramor”. Den fordom kan man heldigvis nemt få afkræftet. AP-forældre er lige så forskellige som alle andre slags forældre.

Hvis man vil se virkeligheden gennem ifavnske briller, er der rig mulighed for det. De ifavnske forældre findes i stor stil på de sociale medier, Især instagram og blogs er fuld af vanvittigt inspirerende mennesker, der er forældre på hver deres måde, med ifavn som fællestræk.

Følg blot #ifavn #favnenfuld #attachmentparenting

Et lille life-hack til ifavnske forældre 

Mayim Bialik – Ph.d. og skuespiller, bedst kendt for hendes rolle i The Big Bang Theory, har udgivet bogen “Beyond the Sling” – Der ligger flere klip med hende på youtube, og hun er god til at klart og tydeligt at svare på komplekse spørgsmål om AP. Derudover har hun skrevet sin Ph.d i Neurovidenskab om hormoner og tilknytning.

Læs mere

 • http://www.attachmentparenting.org
 • http://attachmentparenting.co.uk/
 • http://www.askdrsears.com
 • http://www.favnenfuld.dk

Familieliv
Forrige artikel
Næste artikel

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply