Garn med god samvittighed

Er du også en af dem, der får et karmaboost af at skabe tøj til dig selv eller din familie? Enten på grund af glæden ved at skabe, glæden ved at give eller glæden ved at være bæredygtig? Så læs med her – for som med alt andet fra tekstilindustrien er det nemlig ikke helt ligegyldigt, hvilken slags garn du vælger. Bør det være GOTS eller Oeko-tex? Hvordan er det nu med superwash? Og har du tænkt over om ulden er mulesing-fri?

Du får her en oversigt, der kan guide dig frem til bæredygtigt garn til dit næste projekt. Men først lidt om hvad du skal være opmærksom på.

Hvad er Superwash?

Når du leder efter uldgarn, kan du støde på udtrykket “superwash” eller den mere fancy udgave “merceriseret” – det betyder det samme. Superwash er en kemisk behandling, som ulden gennemgår før farvning. Salgstalen for superwash-uld er oftest, at det er behandlet, så det ikke kradser, nemt kan vaskes i maskine og derfor er perfekt til daglig brug (1). Det er desværre bare en bekvemmelighed, der sker på bekostning af miljøet. Det får også kritikere af superwash til at kategorisere ulden som syntetisk – og ikke ægte uld. Hvis man vil vælge uld for dets gode, sunde og naturlige egenskaber, bør man vælge ubehandlet uld.

Hvad er Mulesing?

Mulesing er en behandlings-metode, hvor fårene i forbindelse med angreb af paracitter omkring haleroden har været udsat for meget hårdhændet beskæring. Merinofår har hudfolder omkring tarmåbningen, hvor paracitternes larver trives – og det er disse hudfolder man skærer af, oftest uden bedøvelse. Hvis fåret bor i Sydamerika er larverne og paracitterne ikke noget problem, og her forekommer mulesing altså ikke (2).

Oekotex eller GOTS?

Modsat hvad mange tror er Oekotex ikke det samme som økologisk. Det er blot en garanti for at det færdige produkt, slutproduktet, ikke indeholder skadelige stoffer, der påvirker din sundhed. Der kan stadig godt være anvendt miljøbelastende produkter i fremstillingen.

GOTS-standarden kræver, at mindst 90 % af fibrene i tekstilet skal være naturlige fibre (dvs. af plante- eller dyrefibre som f.eks. bomuld, uld, silke), maks. 10 % må være syntetisk. I sokker og sportstøj må 25 % være syntetisk. Desuden skal 70 % af de naturlige fibre være af certificeret økologisk oprindelse. GOTS stiller skrappe krav til alt fra miljøbelastning til arbejdsmiljø for de ansatte. Hvis det skal være ægte bæredygtigt, skal det være GOTS (3).

Top 5 liste; Garn med god samvittighed

1) Onion Garn

Onion har som firma taget store skridt i retning af bæredygtighed og især åbenhed omkring deres produktion – hvilket altid er prisværdigt for os, der bruger tid på at lede efter den information. Deres bomuld i garnet er GOTS certificeret og dyrkes i Tyrkiet eller Indien. Deres uld er også GOTS certificeret i alle deres garner, og dermed mulesing-fri. Deres garner er desuden produceret i Europa på italiensk spinderi, som er underlagt EU-reglerne for produktion og arbejdsvilkår. Du kan købe garnet her.

2) BC garn

BC garn er en dansk garngrossist, der har 10 økologiske GOTS certificerede garner i deres sortiment fx. Alba i ren bomuld til pind 3 eller en af de mange forskellige uldgarner som Semilla Flamé til pind 6-8 eller Semilla Grosso til pind 6.

3) Stof og Stil

Det er altid glædeligt, når større butikker og kæder vælge at tage ægte økologi ind i deres sortiment – så er der flere forbrugere, der normalvis ikke ville gå efter økologi, der nu har den valgmulighed.

Stof og Stil har lavet en hel kollektion med en slags bomuldsgarn og en slags uldgarn, og derudover alt fra knapper, til sytråd, jersey og bomuldsstof. Garnet er naturligvis GOTS mærket og kan købes her.

4) Dale Pure

Norske Dale Garn har en pure-linje med 3 forskellige GOTS-certificerede garner i uld og uldblandinger; Pure Eco Fur, Pure Eco Baby Wool og Pure Eco Wool. Den anvendte uld er dels fra Norge, dels fra Uruguay, New Zealand og Australien (og mulesing-fri). Garnet er produceret i Italien, og Woolspire fører alle tre typer garn.

5) Lane Mondial

Det italienske garn-brand Mondial har 3 garntyper, som er certificeret med GOTS og Oeko-tex. Cotton Soft Bio i 100 % bomuld til pind 3, Bio Soft bomuld til pind 5-6 og Bio Lana i 100 % uld. Produktionen finder sted i Italien, og skal derfor ikke transporteres så langt, men er desværre ikke så udbredt på det danske marked. Bonusinfo:  Mondial har nogle anderledes og spændende opskrifter, som bestemt er værd at lure på.

og nr. 6) Lige ved og næsten: Drops garn

Drops er kun Oekotex-certificeret, men de fører et garn af genbrugsmaterialer, Drops Loves You #5, og skal derfor også nævnes kort her. Det er glimrende til at strikke karklude og håndklæder af, og et billigt alternativ. Produktionen af Drops foregår i EU og Tyrkiet. Du kan købe garnet her.

 

Indlægget indeholder affiliatelinks.

Hjemmelavet
Forrige artikel
Næste artikel

No Comments

Leave a Reply