Zero Waste for begyndere: Du skal lære at sige nej!

Zero Waste er ikke bare en ny storbytrend, som overskudsagtige unge akademikere har taget til sig og nu flittigt instagrammer om. Flere og flere familier ønsker at reducere deres forbrug og affaldsproduktion – og med god grund.

Vi bruger hvert år ressourcer, der svarer til 1,6 jordklode – og i 2016 havde vi opbrugt året ressourcer allerede d. 8.august. Vi har altså overtræk på den globale budgetkonto – et overtræk, der stiger år for år.

Mens vi i 00’erne stadig svævede lidt på skyen med ”teknologien kommer nok og redder os” har de fleste indset, at det eneste der kan redde noget, er hvis vi ændrer vores vaner.

Vi skal simpelthen lære at sige nej. Hvis du øver dig i at sige nej, er du allerede ret godt i gang med at reducere din produktion af skrald.

Måske er du ikke klar til at blive hardcore zerowaster – men du kan starte et sted. Spørg dig selv ”Hvad er det mindste jeg kan gøre?” – Du kan starte med at sige nej til:

INDKØBSPOSER! Du har hørt det igen og igen. Tag dit eget indkøbsnet med, og undgå at købe plastikposer. Hvis du har glemt dine stofposer, så sig nej tak alligevel. Fyld dine betalte varer tilbage i vognen, kør ud i bilen, fyld dem i bilen, kør hjem og gå frem og tilbage med dine varer. Du husker helt sikkert dine stofposer næste gang.

PLASTIKPOSER! Det er ikke kun indkøbsposen, du skal sige nej til. Plastikposen til dine løsvægt-kartofler, og posen til dit franskbrød fra bageren. Sy dine egne poser af bomuldslinned til brød, og brug store glaskrukker til kartoflerne. Du kan også nemt finde erstatninger for poserne til madpakken, tursnacken og skiftetøjet.

ENGANGSSERVICE FRA CAFÉEN! Sig nej til servietter, sugerør, rørepinde og plastikbestik når du er på café. Foreslå caféen at skifte engangsservicet ud med holdbart – fx sugerør af stål. Hvis din lokale kaffe-pusher nægter, kan du medbringe din egen ske, sugerør og stofserviet.

TO-GO KOPPER! Kan du ikke klare dig igennem dagen uden din to-go kaffe, så invester i et ordentligt kaffekrus med låg, som dette fra Bodum. Et syltetøjsglas kan også gøre det ud fra en kop, hvis du ikke skal traske vidt omkring med kaffen.

TEPOSER! En æske med 24 individuelt indpakkede teposer er definitionen af frås. De fleste dagligmarkeder har te i løssalg, som med en god te-si giver en lige så godt, og ofte bedre tesmag. Der findes flere forskellige varianter af genanvendelige te-poser. Bloggen Babyorganic.dk har lavet en lille test af forskellige produkter som kan hjælpe dig med at vælge – find den her.

VATRONDELLER! 2 vatrondeller om dagen bliver til 730 vatrondeller om året, som ryger direkte i dagrenovationen. Det er penge ud af vinduet og mere skrald til planeten. Du kan enten købe genanvendelige vatrondeller eller selv gå i gang med at hækle eller strikke dine egne. Livetiboblen.dk har en god hækleopskrift her. Se også vores guide til bæredygtigt garn her.

Listen her er ikke fyldestgørende – men den er et lille skridt på vej til mindre spild. Vejen til mindre spild går gennem at ændre en vane af gangen. Kloden vil elske dig for det!

Fællesskab, Miljø
Forrige artikel
Næste artikel

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply